02 februari 2014

Squirtle


Behalve het rechtvaardigen van onze omvang, zijn we ook ongelofelijk geneigd om te geloven dat wij een asociaal kutwijf zijn.
Wij nemen bijvoorbeeld niet graag andermans GSM op, en praten niet bijster veel, genomen er zelden echt veel te zeggen valt.
Wij hebben als kind, toen we nog frank en mondig waren, te vaak te horen gekregen dat als we niks liefs te zeggen hadden, we maar beter konden zwijgen.
Dus werden wij met de jaren stiller en stiller.
Veel mensen denken dat wij verlegen zijn. Wij weten echter beter. Wij zijn niet verlegen, schattig, braaf of, zoals wij ooit genoemd werden; zonderling. Niet mysterieus of "van het observerende type" Niets van dat alles.

Wij zijn gewoon een asociale kuthoer en wij zeggen niets als het niet lief kan zijn. Zo zijn we wel. Beleefd en goed opgevoed.

Maar dit kan echter wel zuigen op de werkvloer, surtout als er helemaal geen mens is om iets tegen te zeggen en die specifieke niet-mens neemt de vorm aan van wat men zo graag noemt: een baas. En die baas is de enige persoon met wie je mogelijkerwijs een gesprek zou kunnen voeren.
En wij wilden wel proberen van vriendelijkheid te faken, maar het ging gewoonweg niet.

Wat heb jij gedaan dit weekend?
Gewerkt zegt ie dan.
Ik ben naar het theater geweest
O . Ik heb gewerkt. Heel het weekend heb ik gewerkt.
Zegt ie dan.
Dan moeten wij maar aannemen dat wij de moeilijke partij zijn in heel dit euvel.
Wij zijn immers altijd de moeilijke partij. En wij moeten maar eens gaan beslissen over wat wij met ons leven moeten aanvangen.
zegt ie dan.
Want wij zijn intussen al zevenentwintig en dan moeten wij toch een richting gaan kiezen, want we kunnen toch niet altijd van carrière blijven veranderen, per slot van rekening hebben we zélf gekozen voor het volgen van een cursus accountancy assistant en we kunnen toch niet blijven van gedacht veranderen.
Zegt ie dan

En wij beseffen plotsklaps dat wij niet speciaal zijn. Nog maar eens.

Wij beseffen dat het niet aan ons is om de statistieken uit te dagen.
Ja wij zijn ook verwende jeugd.
En wij weten niet wat wij willen
Want wij zijn opgegroeid met het idee dat we zouden kunnen worden wat we willen, als we maar een diploma haalden en dat het niet uitmaakte wat we deden, als we maar onze dromen volgden, want we hoorden van al die bejaarden die dat niet hadden gedaan dat ze spijt hadden van alles wat ze niet hadden gedaan en dus kregen wij de raad om veel te reizen en te denken en niet alleen te werken en vooral heel veel te dromen.

En nu blijkt dat als we die raad die we kregen willen opvolgen, dat dat een teken is van verwendheid en niet van luisteren naar goede raad van ouderen.

En dus wilden we de statistieken uitdagen en de streber uithangen en in de opleiding ging dat ook van een leien dakje* en ja de eraan gekoppelde stage was ook best ok. En in onze statistiekuitdagende status overwogen wij nog even om dat befaamde graduaat** te behalen. Ofte hoe kan men twintig minuten leerstof uitrekken over tien sessies van drie uur, drie avonden per week?

Neen, wij hoeven niet langer de statistieken uit te dagen, ten minste niet wat "luie en stuurloze jeugd" betreft. Wij dagen al voldoende statistieken uit wat relationele stabiliteit betreft.

Wij kunnen over boekhouden niet veel zeggen. Niets liefs. En eigenlijk ook niet echt iets stouts.
Boekhouden is een knelpuntberoep hadden ze me verteld. En ja, boekhouden is best wel ok om te doen, soms is het zelfs leuk. Het is grappig om de kleine gewoontes van de mens te leren kennen en hoe doe je dat beter door te zien waaraan die mens zijn o zo zuurverdiende centen uitgeeft? De consultant die geregeld gaat shoppen mij McGregor, de IT ’er die al eens een bavaroiske lust. De antiquair die elke week de McDonald’s bezoekt.
Wij vinden dat best charmant om die shit te weten te komen. En wij noemen geen namen en vellen geen oordeel, wij zijn gewoon gecharmeerd. Of we doen toch alsof we niet oordelen.

Of weten dat de mooie dames uit de Vingerlingstraat ook btw-bonnetjes uitschrijven voor ‘onthaalprestaties’***
De bonnen worden geschreven, maar zonder correcte factuur is de btw is helaas niet op aftrekbaar. Fiscaal zijn zulke fijne onthaalprestaties wél aftrekbaar. 
Dat zijn dingen die wij interessant vinden. Dat zijn dingen om over te kletsen.
Maar als je alleen maar een lauwe “ik heb het ganse weekend gewerkt” krijgt en nooit eens een reactie over de fiscale aftrekbaarheid van prostitutie, geen oordeel, geen verrassing, geen lachje. Dat is eenzaam.

Meneer de Emmer, Wij waren eenzaam jongen en wij denken van u hetzelfde.

Wij vinden het triestig voor u en uw soort dat u genoodzaakt is zich voort te planten om toch maar een beetje onvoorspelbaarheid in uw leventjes te krijgen. Kinderen. Och arme die kinderen, geboren te worden in een dood nest. En gedwongen zijn hun ouders een boeiend leven te geven, en onvoorwaardelijke liefde. Omdat ze zelf niet in staat zijn onvoorwaardelijk en boeiend te zijn.
Zo’n ongelofelijk dode ouders. (En het is momenteel babyboom in de vrije beroepenwereld, dus er valt héél veel te treuren).
Wij treuren om de ongeboren zieltjes die een zielloze opvoeding zullen genieten, maar wél alle kansen van de wereld.
Alle opvoeding en boekjes en correctheid die Ondernemerswereld voorschrijft. De juiste creche met de langste wachtlijst. Dat zullen nog eens kutkinderen worden. Rotpubers. Ongelofelijk verwend, maar wel streng opgevoed. En ze zullen hun ouders zelden gezien hebben en ze zullen zich verzetten tegen de ambitie van hun ouders en het zal ergens op gebaseerd zijn. Het zullen klootzakjes en punkers worden.

We kijken er nu al naar uit!

Nog veel Won Ton uit de Sun Wa!

* het is niet bijster moeilijk om goede punten te halen in een opleiding voor langdurig werklozenZe zeggen van niet, maar het niveau is echt wel vierdekansonderwijs.

**Graduaat is hilarisch! Dé manier om ondermaatse avondschool voor laatstekansers die uit de schoonmaak of retail willen ontsnappen een beetje standing te doen lijken hebben, is het een titeltje te geven.
noem het graduaat en het schijnt ineens minder margi, maar de realiteit is nog altijd dat de muren in de toiletten vol stront hangen.

***60,00 EUR incl BTW, alhoewel ik denk dat die sector technisch gesproken niet btw-plichtig is... ik heb geen idee wat de tarieven zijn in die sector en wat men voor die som gekregen zou hebben...

Geen opmerkingen: