11 augustus 2014

Afschijt van een piepende longemfyseem

Heden ten momente staan wij op het ogenblik onze laatste sigaret op te steken. Dit is voor ons een moment van bezinning en diep gepeins en angst

Wij zijn immers zowat de verstoktste roker die wij kennen.

Maar we bedenken dat het tijd wordt om het toch maar eens te proberen. Wij hebben altijd gesmeten met puberaal gezwets en clichématige replieken om het antirookfront toch maar op z'n nummer te zetten en wij blijven bij ons standpunt: anti-rokers zijn irritante zwetsers die écht niet weten waarover zij spreken. Alle rationele argumenten om niet te roken zijn volledig waar. Maar dat is niet voldoende. Dat overtuigt niet.

Roken is immers een romantisch verhaal. Irrationeel. Als in een Flairstory over een foute liefde. Het mag niet maar het moet. Stout. Elke reden die men spuit om niet te roken, zet net meer aan om wél te roken. Het is absurd. Maar absurd is léuk.

Want geloof ons: wij geniéten al lang niet meer van onze sigaretten, dat hebben wij wel begrepen intussen. Sigaretten bieden helemaal geen roes, ontspanning, energie of focus. Sigaretten stillen alleen maar tijdelijk de honger naar een sigaret, waardoor die sigaret telkens al algeheel wondermiddel wordt ervaren. Tegen stress, tegen moeheid, tegen verveling, tegen honger, tegen dorst, tegen algehele onvrede tegen boosheid en verdriet. Alle tegenstrijdige symptomen bestreden met eenzelfde remedie. Tegenstrijdig. Een kutverslaving die zichzelf in stand houdt. We wéten het.

Afijn,  blijkbaar helpt het bijhouden van publieke dagboekelijkheden om een engagement ( voor een keer ) serieus te nemen
We gaan het proberen. Los van alle gezondheidsdinges op korte en op lange termijn (wij hebben de conditie van een vierentachtigjarige en we voélen het als we de trap opgaan) en alle financiële voordelen en ditjes en al die zever die je op je sigarettenpakjes kan lezen, willen wij voornamelijk verlost zijn van vunzig starende nachtwinkeluitbaters* en racistische en/of andere foute praat van gazettenwinkeluitbaters** Vrijheid. Schijnt geweldig te zijn.

Ook zullen wij Lopen met Darwin een kans geven, in de hoop dat een interessante klassieker ons meer kan motiveren dan de domme praat van Evy met de nog dommere muziekkeuzes die erbij hoorden.

Niets dan goede voornemens eigenlijk op de naweeën van onze 28ste Geburtstag, die uiteraard symboliseert dat wij niet tot club 27 behoren, genomen wij nog leven en bijgevolg moet dat gevierd worden met niets dan goeie voornemens

Nu maar afwachten tot de eerste zwakke momenten daar zijn!

Wij laten nog van ons horen
Nog veel Won Ton
uit de Sun Wa

*Met serieuze eervolle verkwijting aan de Vriendelijke Dame van de goeie nachtwinkel op de Dageraadplaats, de Vriendelijke Andere Dame van de avondwinkel in de Mercatorstraat en de Geweldige Yolo van Nachtwinkel Laila aan het stationsplein in Gent
**Met bijzondere verkwijting van Heer en Dame Gazettenwinkel Kleine Beerstraat

1 opmerking:

Els1985 zei

Veel Mut, Tanja! Als je het voor je eigen redenen doet en niet voor een door een bepaalde groep of een lobbyisten opgelegde gezondheidshype, dan heb je veel meer kans om het vol te houden.