12 augustus 2014

Eng

"Ik ben blij met mijn dochter haar expeditiedrang. Hoe groter je wereld wordt, hoe minder eng je denkkader."

Het passeert. Terloops. Ideeën die mensen over de wereld hebben. Opvattingen die nooit tegengesproken worden omdat ze nu eenmaal in elk oor goed klinken. Mensen spuien platitudes die nooit worden tegengesproken, zelfs niet bevraagd.

"Het is zo omdat allez ja." en  "Amai, als ge dat niet weet dan valt er met u nie te praten zenne"

Het passeert. Terloops. Ja zelfs de niet-Dag Allemaal-lezer is er niet immuun voor. Ook de linkso en de culturo en de Knacko en de Open Brievo spuit van die... opvattingen. Ontegenspreekbare opvattingen.

En wij aanhoren het van buiten de bubble. Versta ons niet verkeerd, wij hebben niet de arrogantie te denken dat wij niet in een bubble zitten. Het is echter een andere bubble. Een bubble die iets minder zuiver middenklasse is.

Onze bubble bevat ook reclame. En dromen over strandvakanties. En geregeld ook twijfels aan de oneindige goedheid van bouwkampen. En zelfkritiek. En begrip voor mensen met enge denkkaders, omdat wij opgegroeid zijn in een omgeving vol mensen met enge denkkaders.  En wij beseffen dat er voor mensen met enge denkkaders niemand ooit open brieven zal schrijven die mensen met o zo open denkkaders eraan herinnert wat mensen zijn.

Wij begrijpen soms niet goed wat er zo te bejubelen valt aan op vakantie gaan. Waarom is de ene persoon beter dan de andere omdat die nu eenmaal meer geld heeft uit te geven aan een een vliegtuigticket?

Wij hebben het nooit heel  breed gehad, van thuis uit. Spendeerden studentenjobgeld aan studies, boeken, aan huishuur. Nooit aan Werchter of ander 'gewoon amusement' en ook niet aan de o zo levensverrijkende ervaringen als op vakantie gaan naar exotische plaatsen. 

Wij hebben als kind wel heel vaak gekwijld op de collectie Artis Historia van het Meneerken. En ook veel naar documentaires gekeken. Maar wij zijn nog nooit buiten Europa geweest. 
En in de culturige middenklassemiddens waar wij graag toe wensen te behoren, kunnen wij dan heel vaak nergens over meespreken. Wij hebben nooit een sabbatjaar genomen. Wij hebben nooit een hechte band gevormd met een Afrikaanse onbekende. Wij hebben geen vrijwilligerswerk gedaan in Indonesië of druiven geplukt in Australië.  Wij zijn een cultuurbarbaar met een eng denkkader. 

Versta ons niet verkeerd: Wij koesteren niet bijster veel wrok ten aanzien van zestienjarigen die verre reizen maken alsof het koekjes eten betreft. Heus niet. 
En wij hebben heus al wel vakantie genoten in ons leven. Maar zelden ver weg en nooit erg lang en nooit hebben wij getracht onze toeristische motieven te verhullen.  Wij bezochten musea en aten sushi. Wij beklommen de Reichstag en liepen verloren. Wij hebben ons beholpen met slecht Engels en poseerden op foto's met opgestoken duimen.

Maar wij hebben nooit gewaand dat wij daardoor een beter mens waren geworden. Het was een vakantie. Ontspanning. Lol. Toerisme. Weettewel

Wij beseffen dan ook dat wij geluk hebben. Dat wij dat kunnen. Dat wij af en toe een week vrij hebben met voldoende geld op de rekening om een week uit eten te kunnen gaan. Omdat wij beseffen dat niet iedereen die financiële luxe heeft. Sommige mensen doen het met heel wat minder dan wij. Sommige mensen komen dit land niet uit. Oh ja vergeten: die mensen zijn enggeestig. 
Ook niet iedereen heeft het extraverte lef om op vakantie(of thuis) overal aan te bellen op zoek naar gratis dingen.  Dus zijn wij blij dat wij in alle conformistische gebruikelijkheid kunnen betalen voor ons plezier. Zo enggeestig zijn we wel. 

Afijn, wij zijn blij dat wij af en toe op vakantie kunnen gaan.  Mogelijk ooit buiten Europa, dat zullen wij dan wel zien. 
Maar één ding denken wij al te sterk: op vakantie gaan, waar dan ook, maakt geen beter, begripvoller, intelligenter of open mindeder persoon van je. Zelfs duizenden kilometers van huis weg kan je een debiel zijn. En een open geest kan je thuis ook krijgen. Echt. 
Praat maar eens met iemand van buiten je bubble. Die kan je ook in België vinden.
Sterker nog: je zit ze elke dag uit te kakken vanop je Facebookpagina.
Doe dat eens een keer niet en probeer eens met hen te praten. Echt te praten zonder je eigen bubbelbullshit op te dringen. Probeer eens naar hen te luisteren.  Als je dan toch zo overtuigd bent van je eigen superioriteit, dan ben je hopelijk zelfverzekerd genoeg om eens die patriarchale motieven en dat defensieve toontje af te leggen en voor een keer eens te luisteren naar iemand die het allemaal niet begrijpt. Probeer eens te begrijpen waarom iemand niet begrijpt wat jij begrijpt. Probeer het te begrijpen en leg het voor een keer eens niet uit. 

Afijn, wij willen ons niet moeien met de moreel, intellectueel en artistieke superieure meningen van middenklassers. Wij zijn immers onwetend arbeiderstuig. Wij hebben nog veel te leren. En wij zijn immers nooit buiten Europa geweest, dus wat weten wij? 
Tja, als wij niet weten wat jij  weet, dan valt er met ons natuurlijk niet te praten...

Nog veel Won Ton uit de Sun Wa

Geen opmerkingen: