01 februari 2015

Bewust

Wij zijn de laatste tijd nog een duchtig aan het nieuwsgieren geweest in de websferen van Het Netwerk Bewust Verbruiken, en De Consuminderaar en de Ecoclub et cetera.
Gewoon om nog eens bij te sturen waar het een beetje beter kan, want naar ons weten kan het in ons geval zeer veel beter.
Blijkt geen een van die ecoclubs ons deftig advies te kunnen bezorgen dat gebaseerd is op onze levensstijl. Namelijk agorafoob en bijgevolg NIET permanent shoppend/worstenbroodjesverorberend.

Het probleem met het hele duurzaamheidscircus is dat het gebaseerd is op wat niet anders omschreven kan worden als brol. De hele eco-economie bestaat uit spullen die ik sowieso al niet nodig heb en de enige tips die me worden gegeven om minder te consumeren is om allemaal spullen te kopen op hippe webshops.

En niet eens zinvolle spullen. neen. Brol. Ik heb geen enkele gerecycleerde boormachine gevonden. Of een ijskast op zonneenergie. Er bestaat maar één semi-fairtrade GSM Geen fatsoenlijke duurzame sportschoenen.  Want fairtrade of biosneakers bestaan wél, maar ze zijn van zulke kwaliteit dat ze binnen de twee maand kapot zijn, en de gebruiker ervan met scheenbeenvliesontsteking geschopt geraakt. Kwaliteit of duurzaamheid lijkt een overdreven eis in de duurzaamheidseconomie. Goede bedoelingen en imago primeren boven de zinvolheid van de spullen.

Duurzaam consumeren kan een mens alleen maar in de vorm van chocolaatjes, rap kapot gaande t-shirts, sleutelhangers en boodschappentassen. Oh de boodschappentassen. Van gerecycleerde camionflappen, van organisch riet of van biologisch linnen. Miljoenen linnen boodschappentassen. Met tekeningen op van hippe kunstenaars of met hilarische tekeningen op van de dingen die je moet kopen voor mocht je dat vergeten zijn.  Boodschappentassen met boodschappen van algemeen belang en boodschappentassen die urgentie uitstralen, die aantonen dat jij - de drager van de tas- een beter mens bent dan die mens die een plastic zakske gebruikt om zijn boodschappen in te dragen. Boodschappentassen met slogans op. Boodschappentassen met logo's op en met urrels naar websites die meer linnen boodschappentassen verkopen. Boodschappentassen waarin je al je spullen kan stoppen die je koopt ter vervanging van je spullen die niet ecologisch waren en bijgevolg weggegooid moeten worden, zodat je nieuwe spullen kan kopen op allerhande webshops, waardoor die boodschappentassen in feite overbodig worden.

En webshops met duurzame producten.  De mens die overleeft op louter chocolade, koffie en diverse specerijen, kan nu ook puur duurzaam en fairtrade en biologisch zijn levensstijl verderzetten.
En stickers en gerecycleerde posters en notaboekjes van olifantenkak, portemonneetjes waarmee je als eco-liefheber lekker infantiel met je geld om kan gaan ,  de zoveelste geupcyclede fruitschaal
Dingen gemaakt van oude dingen. Iets dat wij ons eigenlijk maar nauwelijks kunnen voorstellen.  Wij kunnen niet bedenken dat wij ooit pakweg een LP niet meer zouden gebruiken en er dan maar een veel te kleine fruitschaal van zouden smelten. Een fruitschaal die wij nooit zouden gebruiken, vermits wij ons fruit in de ijskast bewaren.
Maar toch, het is goed bedoeld en geupcycled dus er is helemaal NIETS op tegen.Er kan gewoonweg niets op tegen zijn. De walmen die gesmolten vinyl uitstralen even opzijgezet, de oude LP herlééft in de vorm van een fruitschaal.Hiep hoi.
Of een boekenkast gemaakt van een oude ladder. Een oude ladder, wanneer heeft een mens, die niet net een tweehonderd jaar oude boerderij geërfd heeft, ooit een oude ladder staan? En waarom zou ik in vredesnaam een perfect functionerende ladder verneuken tot een boekenkast waar helemaal niets in past?
Het concept 'oude' dingen kan soms zodanig in de war brengen. De conceptmens-consuminderaar lijkt eigenlijk alleen maar tips te kunnen uitwisselen die te maken hebben met het aanschaffen van meer spullen. Vervolgens de kringwinkels afschuimen op zoek naar nieuwe oude dingen om te kunnen upcyclen. En dan maar lekker zelfingenomen naar huis bakfietsen met alweer een lading nieuwe overbodige brol.

Nog veel won ton uit de sun wa

Geen opmerkingen: